Ryijy

Ryijyn pesu pesulassa on käsityötä parhaimmillaan

Ryijy on arvotekstiili, jonka pesu on vahvasti sormituntumaa, kokemuksen tuomaa ammattitaitoa sekä käsityötä parhaimmillaan. Yleensä ryijyjen pesussa keskiöön nousee se, kuinka tekstiiliä kuluttava pöly saadaan puhdistettua mahdollisimman syvältä. Ryijyn pesu vaatiikin erikoispesurin ja -pesuaineet. Ryijyn pesuun ja puhdistukseen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta se pysyy kauniina ja kestävä sukupolvelta toiselle.

Pyykkituvalla ryijyt pestään hellävaraisella vaahtopesulla. Vaahtopesussa vesi ja pesuaine ovat vaahtomaisessa muodossa, ja pesun jälkeen vaahtoon kiinnittynyt lika poistetaan esimerkiksi imuroimalla. Kosteusrasitus tekstiilille on tällöin hyvin pieni, mutta lika saadaan tehokkaasti poistettua.

Imurointi ja tuuletus ovat ryijyn paras kotihoito

Ryijy pysyy usein raikkaana tavallisessa huoneilmassa, jossa ei tupakoida tai polteta ryijyn läheisyydessä takkaa. Yleisin ryijyihin kertyvä lika onkin pöly, minkä vuoksi ryijyn imurointi on tyypillisin tapa huolehtia ryijyn puhtaudesta kotioloissa.

Aivan soitelleen sotaan ei kannata imuroinnin suhteen lähteä: ole varovainen, sillä etenkin vanhat ryijyt voivat vaurioitua liian voimakkaasta imusta. Imurointiin on hyvä käyttää pientä imutehoa sekä tietokoneen imuroimiseen tarkoitettua pientä suulaketta. Imuroi ryijyn nukkapinta myötänukkaan, yhdensuuntaisin vedoin. Muista imuroida aina ryijyn molemmat puolet.

Vältä ryijyn kampaamista märkänä tai kuivana. Kampaaminen venyttää lankoja, antaen ryijylle epäsiistin ilmeen. Mikäli nukkalangat ovat sekaisin, voit oikoa niitä varovasti sormin. Vältä myös ryijyn ravistelua, sillä mitä vanhempi ryijy, sitä huonommin se kestää kovakouraista käsittelyä. Ryijy painaa märkänä huomattavasti enemmän kuin kuivana, joten etenkin vanhan ryijyn pesu ja puhdistus kannattaa jättää aina ammattilaisille.

Vanha kansa suosittelee puhdistamaan ryijyn pakkaslumella, mutta nykypäivänä tämä ei varsinkaan kaupunkioloissa ole suositeltavaa. Lumi voi nimittäin kaupunkialueilla olla niin likaista, että se tekee enemmän hallaa kuin hyvää. Pakkasilmassa tuulettaminen sen sijaan tekee ryijylle hyvää. Imuroi ryijy ennen tuuletusta ja varmista, että ryijy on riittävästi kuivunut, mikäli pakkaat sen tuuletuksen jälkeen säilytykseen.

Ryijyn pesu on erityisen tarpeen näissä tilanteissa

Yleensä lika alkaa näkyä ensimmäisenä ryijyn vaaleiden lankojen päissä harmahtavana värimuutoksena. Hyvällä kotihoidolla voidaan vaikuttaa ryijyn vaatimaan pesuväliin, mutta on tietynlaista likaa, jota ei pelkällä imuroinnilla ja tuuletuksella saa pois. Vaikka ryijyn pesu voidaan tehdä kotioloissa, on etenkin vanhan ryijyin pesu suositeltavaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi.

Tupakointi on yksi pahimmista ryijyn puhtauteen vaikuttavista asioista. Tupakansavu pinttyy ryijyn pintaan kiinni keltaisenruskeana kerroksena, joka tummuu ajan myötä. Toinen paha tahraaja on noki, jota tarttuu ryijyyn esimerkiksi silloin, kun samassa tilassa poltetaan takkaa. Myös keittiöstä ryijyn kanssa samaan tilaan leijaileva rasva tarttuu sitkeästi tekstiilin pintaan. Nämä kaikki kuluttavat tekstiiliä turhaan, lyhentäen sen käyttöikää.

Tupakansavun, noen ja rasvan likaamat ryijyt tuntuvat käteen usein kovilta tai tahmaisilta. Ryijy myös usein haisee epämiellyttävältä. Onneksi nämä tahrat eivät ole epämiellyttävyydestään huolimatta vaikeita puhdistaa, kun tietää mitä tekee. Ryijyn pesu pesulassa mahdollistaa pidemmän iän arvokkaalle tekstiilille!

Vääränlainen säilytys voi pilata ryijyn

On tärkeää tietää oikeanlaiset säilytysolosuhteet, mikäli ryijy otetaan seinältä pois ja laitetaan säilöön: ryijy tulee rullata keppinsä ympärille nukkapuoli ulospäin. Ryijyn päälle voi kiertää löyhästi vanhan lakanan, ja nostaa paketti esimerkiksi vaatehuoneen ylähyllylle. Ryijyä ei saa koskaan säilyttää ulkona tai kylmässä varastossa, jossa se on altis kosteudelle.

Onko sinulla ryijy, joka kaipaisi raikastusta? Nappaa kuva ryijystä ja lähetä se meille Whatsappiin – kerromme sinulle, kuinka ryijyn pesu onnistuu meillä!